onsdag 29 maj 2013

Vecka 22

Information

Friidrottstävling
Fredag den 31/5 är några i klassen och tävlar i friidrott på Påskbergsvallen. Rosa har informerat eleverna av vad som gäller för dagen.

Återläsning
Måndag den 3/6, kl. 15.00-16.00, har eleverna möjlighet att stanna kvar och jobba med restuppgifter i olika ämnen. Personal finns på plats.

Vårvernissage
Tisdag den 4/6 är ni välkomna till skolan för att se vad eleverna har jobbat med under året. Vernissagen pågår mellan kl.17-19. Konserten för 7-9 är 18.20-19.00 i idrottshallen.
Eleverna i 8A+B säljer fika i caféet och vinsten går till Lübecksutbytet.
Ni kan läsa om vårvernissagen här

Operabesök
Den 5/6 åker 9A+B till Göteborg. Eleverna är lediga fram till 12.30 då bussen går från skolan. Eleverna ombesörjer själva transporten till skolan samt hemresan från skolan när vi kommer tillbaka på kvällen vid 21.30-tiden. Vi gör ett stopp i Toftabacken både dit och hem.

Fredagen den 7/6 besöker 9A+B Goti gård för att göra träkol och för att diskutera hållbar utveckling.
  
Fotbollsturnering
Tisdagen den 11/6 har eleverna i årskurs 7-9 sin årliga fotbollsturnering på Lindvallen. Till lunch serveras korv med bröd. Eleverna ska ha träningskläder (kläder efter väder, samt gärna benskydd och fotbollsskor). Tag gärna med dricka samt kompletterande matsäck.

Klassdag onsdag den 12/6
Under denna veckan kommer jag att prata med klassen om vad vi ska göra dagen före avslutningen. Vi brukar träffas någonstans i stan, gärna nära havet, där vi har olika aktiviteter och umgås. Jag återkommer med mer information.

Avslutningen torsdag den 13/6
Avslutningen i kyrka är kl.8.45 - 10.15 för årskurserna 7-9. Läs mer om vad som gäller inför avslutningen här

Skolarbete
Tre svensklektioner återstår och vi avslutar arbetet om språkhistoria. Inlämning senast måndag 3/6.
De resterande engelsklektionerna avslutar vi fördjupningsarbetet.

I matematiken räknar eleverna inför gymnasiet, de har fått välja uppgifter utifrån vad de ska läsa för program till hösten. Vi har även problemlösning där eleverna arbetar i grupp.

I NO är det en sista teknikuppgift som ska in den 5/6. Det handlar om drivkrafter. Eleverna ska välja en uppfinning/ tekniskt system som utvecklats under tid och skriva om vad som drivit på utvecklingen av detta föremål.

SO:arbetet om Andra Världskriget skall lämnas in senast onsdagen den 5/6.

Hälsningar
   Inger














söndag 19 maj 2013

Vecka 21

Hej!
Nu har vi kommit in på sista varvet - knappt fyra veckor kvar! Skolarbetet är intensivt just nu och vi håller på att avsluta våra kurser. Vi vädjar till våra elever att lämna in sina arbeten i god tid, så att vi hinner rätta dem inför betygssättningen. Vi önskar även att få tillbaka böcker som vi har lånat ut, t ex "Möss och människor", för jag saknar några av dem.
   Häromdagen skickade jag hem ett papper om vad som händer under de sista veckorna, om operabesöket, middagen för åk 9, avslutningen m m. När det gäller middagen är vi tacksamma om ni föräldrar vill ställa upp med inköp, dukning och servering. Vi behöver ca 15 personer till detta. På pappret finns en svarstalong, som ni kan skicka med ert barn om ni har möjlighet att ställa upp.
   Som jag skrev förra veckan, så ska jag åka till Lübeck tillsammans med Eva, Sandra, Malin och 8A+B, så 9:orna får vikarier. Det är olika lärare på skolan som kommer att hoppa in för oss. Allt som ska göras ligger på Porten.
    Hälsningar
        Inger

söndag 12 maj 2013

Vecka 20

Hej!
På tisdag och onsdag kommer Skolinspektionen att granska skolans verksamhet och några elever i klassen kommer att få delta i en intervju på tisdag. Jag meddelar vilka det blir i morgon eftermiddag och så bifogar jag brevet till föräldrar och elever:

Information till föräldrar/vårdnadshavare, elever och personal om Skolinspektionens tillsyn
Får eleverna den utbildning de har rätt till? Hur goda är elevernas resultat? Har eleverna möjlighet att nå de kunskapskrav som finns i kursplanerna, efter sina förutsättningar? Vad gör skolan för att verksamheten hos er ska fungera bra och för att den ska bli bättre? Kan föräldrar och elever påverka? Det är några exempel på frågor som Skolinspektionens tillsyn tar upp.
Vad innebär den regelbundna tillsynen?
Tillsynen ska visa om verksamheten fungerar enligt de nationella läroplanerna med kursplaner och om skolan följer bestämmelserna i till exempel skollagen. Den tillsynen ska framför allt bidra till att förbättra kvaliteten i förskolan, fritidshemmen, skolorna och vuxenutbildningen.
Hur genomförs den regelbundna tillsynen?
Skolinspektionens inspektörer besöker alla grund- och gymnasieskolor i kommunen. Inför besöket har inspektörerna läst igenom material och bland annat tagit del av elevenkäter/verksamhetsbedömningar och hur kommunen och skolorna själva värderar sin verksamhet. Omfattningen av tillsynen är beroende av skolans resultat och övriga förhållanden på skolan. Beroende av vilken typ av tillsyn Skolinspektionen väljer för er skola bestämmer vi om vi enbart ska tala med rektorn eller om samtal med andra grupper och även lektionsbesök ska förekomma. Inspektörerna bestämmer efter samråd med skolledningen vilka som ska bli intervjuade. När inspektörerna fått en bild av hur undervisningen är upplagd och fungerar gör de en bedömning av om skolan arbetar enligt vårt nationella regelverk eller om skolan har brister på vissa punkter.
Vad händer sedan?
När hela tillsynen är avslutad fattar Skolinspektionen ett beslut som blir en offentlig handling och som kommer att finnas på Skolinspektionens webbplats. Beslutet innehåller de eventuella brister som finns i skolan och som de som är ansvariga för skolan måste rätta till. Skolinspektionen kommer också i ett brev be skolans ledning informera elever och föräldrar i grundskolor om beslutet.
Behövs förberedelser inför samtalen?
Du behöver inte förbereda dig inför Skolinspektionens besök, inte heller om du ska bli intervjuad. Enskilda personers uppfattningar eller arbete kommer inte att kunna urskiljas i Skolinspektionens beslut eller i muntlig återkoppling till rektorn.
Din medverkan är viktig
Skolinspektionen anser det viktigt att inspektionsarbetet är öppet och ger så stor delaktighet som möjligt åt dem som är berörda. För barn och föräldrar finns inget tvång
att delta i intervjuer. Om du som förälder anser att barnet av olika skäl inte ska delta i en intervju bör du berätta det för skolans personal..
Har du frågor?
Du kan få mer information på webbplatsen www.skolinspektionen.se (klicka därefter på Regelbunden tillsyn). Vid frågor om tillsynen är du välkommen att kontakta undervisningsrådet Sten Svanholm tfn: 08-58 60 82 33, e-post: sten.svanholm@skolinspektionen.se

 Jag har information om vad som ska göras under veckan i följande ämnen:
SV:      Efter en kort introduktion i språkhistoria ska eleverna göra ett litet arbete om språkens
            utbredning och hur vårt språk har förändrats genom århundradena.
ENG:   Eleverna har fått välja en fördjupningsuppgift, ensam eller i grupp, t ex göra en film, hålla
            föredrag, läsa en bok och redovisa den m m.
MA:     På torsdag morgon är det nationellt prov i matte igen. 100 minuter kommer det att ta.
NO:     Ellära
SO:      Andra Världskriget
Språkval:   Det är snart dags för nationella prov!

Från den 21/5 till och med den 27/5 kommer 9A+B att få vikarie för Eva och mig, för vi ska åka med 8A+B till Lübeck. Sandra Jansson, musikläraren och Malin Folkesson, 8B:s klassföreståndare, ska också följa med.

Hälsningar
   Inger






söndag 5 maj 2013

Vecka 19

Hej!
Nu är det ännu en kort vecka och det som vi behöver påminna om är att det inte blir något prov i NO den 8/5.
Nu på måndag när ni har matte kommer ni att få ca 15 påståenden som ni ska svara ja/nej på.
Det ni ska ha gjort är det ni gjorde i tisdags - Kan du? och uppslaget som finns här på Porten. Power pointen heter "Universum info".
Svaren till frågorna finns i ett utdrag ur Fysik direkt också här på Porten (pdf-fil). Har du gjort frågorna och läst igenom utdraget så är du redo för "läförhör/prov" på måndag!

På tisdag är det nationellt prov i matte 80 minuter.
Samma dag kl 13.00 är det gemensam fotografering för  9 A+ B.

Jag vill påminna om att eleverna måste lämna in sina arbeten som "släpar efter", så att vi hinner rätta dem i tid. I svenska: CV + personligt brev, Läsloggen till Möss och människor och fakta om personerna i pjäsen " Olycksfågelns dotter".

 Hälsningar
    Inger